gozd pohorje

Pot domačih obrti

Več info

Je kulturno-etnološka pot, ki poteka na območju Šmartna, Golavabuke in Legna, izdelana je bila na osnovi obrtne tradicije našega mesta, ki jo še danes ohranjajo številni mojstri domače in umetnostne obrti. Vsaki dve leti je v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu razstava izdelkov DUO iz cele Slovenije, nekaj izdelovalcev domačih obrti pa boste lahko spoznali tudi ob tej poti. Zanimivosti ob poti so cerkev sv. Martina, 250-letna Štiblerjeva lipa, kužno znamenje, Herčev mlin in žaga. V nadaljevanju si lahko ogledate turistično kmetijo Lešnik, stare običaje, opravila in orodja, kovačijo in cerkev sv. Jurija z najdbami staroslovanskih grobov in ketlaške kulture.

Izhodišče poti: cerkev sv. Martina, Šmartno pri Slovenj Gradcu, Legen, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Dolžina poti: 7 km

Meškova pot

Meškova pot

Več info

poteka po pobočjih dveh hribovskih vasi, Sele in Vrhe, kjer je največji del svojega življenja, na svojih romanjih, preživel pisatelj in duhovnik Fran Ksaver Meško. Meško in njegovi farani so, pred ne še tako davnimi časi, s svojimi koraki naredili pot, ki so jo uredili domačini v spomin na poti, ki jih je Meško vsakodnevno prehodil. V vasici Sele pod Uršljo goro je tudi pokopan. Pot vodi dalje po naravi mimo kapelic, mogočnih dreves, kmetij in kašt do sv. Neže na Vrhah, ki je skrita v jami. Posebna zanimivost ob poti je »Strčkov britof«, ki ga je v svojih zgodbah omenjal tudi Lovro Kuhar – Prežihov Voranc.

Izhodišče poti: cerkev sv. Roka, Sele pri Slovenj Gradcu, 2380 Slovenj Gradec

Dolžina poti: 14 km

Pot Plešivec

Pot na Plešivec

Več info

vas bo popeljala po zanimivih soteskah, gozdovih in pašnikih na obronkih Uršlje gore, ob njej pa vas bo prevzela pestra raznovrstnost rastlinstva ter lepota pokrajine. Pot je speljana pod mogočno kupolo gozdov, mimo pašnikov in travnikov ter nekaterih postojank, namenjenih počitku in okrepčilu. Pohodniška pot se začenja pri gostilni Suhodolnik v Suhem Dolu. Po prvih treh kilometrih lagodne hoje navkreber po najslikovitejši soteski na Koroškem, imenovani Kaštel, se odpre idilična dolina. Najprej je ob cesti Plešivški mlin in mokrišče, kakšen kilometer naprej pa ostanki nekdaj mogočnega Plešivškega dvora. Najvišja točka poti je kmetija Verneršek na nadmorski višini 1100 m. Po precej strmi rebri se spusti skozi bukove in smrekove gozdove mimo ruševin nekdanje domačije staršev Hermana Potočnika (Noordunga), prvega snovalca vesoljskih poletov, nazaj do izhodiščne točke. Primerna planinska oprema je dobrodošla.

Izhodišče poti: gostilna Suhodolnik (Balek), Zgornji Razbor 1, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Dolžina poti: 10 km

Pot na Rahtelov vrh

Pot na Rahtel

Več info

se nahaja v neposredni bližini mesta Slovenj Gradec, najlepši pa je z Rahtelovega vrha razgled na mesto in celotni zgornji del Mislinjske doline z okoliškim hribovjem. Pot ponuja ljudem možnost sprehodov in rekreacije ter možnost spoznavanja številnih drevesnih vrst, med katerimi velja še posebej omeniti za naše kraje manj pogoste vrste: robinijo, pravi kostanj in duglazijo. Pot se prične pri industrijski coni Fecro, v neposredni bližini gostilne Murko, in prečka opuščeno železniško progo in vodi skozi gozdove vzhodnega in severovzhodnega dela Gmajne. Pot je primerna za obiskovalce vseh starostnih skupin in telesne pripravljenosti.

Izhodišče poti: industrijska cona Fecro, v neposredni bližini gostilne Murko , 2380 Slovenj Gradec

Dolžina poti: 4 km

Bernekerjeva pot

Bernekerjeva pot

Več info

Bernekerjevo pot so domačini Legna uredili v spomin na priznanega slovenskega kiparja Franca Bernekerja, ki se je rodil na obronku pohorskega gozda pod Malo Kopo. Pot je pohodniška, kolesarska in konjeniška, ki poteka po obronkih zahodnega Pohorja do Male Kope. Razgibanost terena ponuja številne panoramske razgelde na Mislinjsko dolino. Pot se prične pri gostilni Plesnik in vodi mimo cerkve sv. Barbare do razvalin Bernekerjeve rojstne hiše ter dalje mimo ekoloških kmetij Krenker in Golob ter turizma na kmetiji Klevž. Ob poti boste spoznavali številne naravne zanimivosti, kapelice in znamenja. Na daljši poti še lahko obiščete kočo pod Kremžarjevim vrhom in partizansko bolnišnico Trška gora – Sladki, ki je urejena kot muzej na prostem.

Izhodišče poti: gostilna Plesnik, Legen 134, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu

Dolžina poti:

  • Krajša pešpot: 7,5 km
  • Daljša pešpot: 10 km
  • Krajša kolesarska pot: 18 km
  • Daljša kolesarska pot: 27 km

Puščavnikova pot na Grad Vodriž

Puščavnikova pot na Grad Vodriž

Več info

vodi skozi čudovite gozdove, mimo mogočnih smrek, bukev, lip in gabrov, ki vas bodo navdali s svojo zdravilno energijo. Nastala je po zgodbi o Valentinu Podstenšku – Puščavniku, ki se je po izgubi izvoljenke umaknil v samoto razvalin gradu Vodriž. Pot vodi mimo mogočnih dreves, ki navdajajo s svojo zdravilno energijo in je rekreacijskega, poučnega in zdravilnega značaja. Osrednja zanimivost poti so razvaline gradu Vodriž, ki so ga postavili oglejski fevdniki, vitezi Hebenstreiti, okoli leta 1300 v gotskem stilu. Grad Vodriž je bil nekdaj tudi lovski grad Celjskih grofov in je imel dosti lastnikov.

Izhodišče poti:

  • Ribnik ob obori pri gostilni Rogina, Podgorje 40, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu
  • Gostilna Bučinek, Vodriž 6, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Dolžina poti: 7km

Tematska pohodna pot Kope

Tematska pohodna pot Kope

Več info

Del planinske poti med gorsko-turističnim centrom Kope in Ribniško kočo je urejena kot tematska pohodna pot. Priljubljena pohodniška pot je nevsiljivo opremljena z informacijami o posebnostih Pohorja. Pot, ki je v eno smer dolga okoli 5 km, je zaradi blagega terena primerna tudi za družine z otroki in starejše.

Za izhodišče sta primerni tako Ribniška koča kot večnamenski objekt Center Kope. Pri slednjem se pot dopolnjuje s sodobno multimedijsko predstavitvijo Pohorja v informacijskem centru, pred njim pa stoji prava "skorjanka" – takšna, v kakršni so nekoč prebivali pohorski gozdarji. Pri Ribniški koči je vredno korak podaljšati do bližnjega Ribniškega jezera.

Izhodišče poti: Ribniška Koča, Center Kope

Dolžina poti: 5 km

Pot Rimljanov

Pot Rimljanov

Več info

je nastala v vasici Sele pod Uršljo goro po sledovih nekdanje rimske ceste. V času Rimljanov je bila v Starem trgu pri Slovenj Gradcu pomembna rimska postojanka Colatio, na poti iz Celja (Celeie) do Celovca (Virunuma).

Izhodišče poti: gostilna Na Klancu, Stari trg 251, 2380 Slovenj Gradec

Dolžina poti: 11 km

Pot v deželo škratov

Pot v deželo škratov

Več info

je bila urejena v letošnjem oktobru. Pot in vsakoletna prireditev Srečanje s škrati na Zagmajškovem vrhu, na svojevrsten način povezuje preteklost s sedanjostjo, domišljijo, spomine in stvarnost, opominja na bitja, o katerih so pripovedovali naši predniki.

Izhodišče poti: Kmetija Grobelnik, Gmajna 30, 2380 Slovenj Gradec

Dolžina poti: 6 km

Gozdna učna pot Tičnica

Gozdna učna pot Tičnica

Več info

se začne na lepo urejenem okolju Rožnik ob ovinkastem klancu proti Legnu. Gozdna učna pot Tičnica zbližuje in povezuje ljudi z naravo in gozdom.

Izhodišče poti: Park Rožnik, Slovenj Gradec

Dolžina poti: 2,3 km

Benediktova romarska pot

Benediktova romarska pot

Več info

je bila ustanovljena leta 2009 in se imenuje po ustanovitelju reda Benediktu iz Nursije. Povezuje tri dežele, v Sloveniji pa poteka od Viča do Gornjega grada.
Več informacij na http://www.benedikt-bewegt.at/

Evropska pešpot E6

Evropska pešpot E6

Več info

je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Baltika do Jadrana. Odprta je bila leta 1975. Pot od Drave do Jadrana po našem ozemlju je dolga okoli 260 km.

Slovenska planinska pot oz. transverzala

Slovenska planinska pot oz. transverzala

Več info

je planinska pot od Maribora do Ankarana. Razteza se čez večino slovenskega gorskega sveta. Odprta je bila leta 1953, zadnja sprememba pa je bila sprejeta 1991, ko jo je upravni odbor PZS s sklepom poimenoval v Slovensko planinsko pot. Trenutno zajema 75 kontrolnih točk.

Šmarška farna pot

Šmarška farna pot

Več info

povezuje cerkve naše nadžupnije in sicer cerkev sv. Martina, cerkev sv. Jurija, cerkev sv. Barbare, cerkev sv. Filipa in Jakoba, cerkev sv. Magdalene, cerkev sv. Andreja, cerkev sv. Tomaža ter cerkev Svete Marije na Homcu. Pot je dolga 28,7 km.

Izhodišče poti: cerkev sv. Martina, Šmartno pri Slovenj Gradcu

Dolžina poti: 28,7 km

Zelena pot z zgodbo

Zelena pot z zgodbo

Več info

Zelena pot z zgodbo od Podgorja do Wiederdriesa (Vodriža) je krožna učna pot, kjer se lahko preizkusite v matematičnih, naravoslovnih in literarnih nalogah, ki so predstavljene na informativnih tablah ob poti. V objemu narave se sprehodite po gozdovih, travnikih, gozdnih cestah, mimo kmetij, vse do čudovitih razgledov proti Pohorju in Uršlji gori. Učna pot se začne pri Osnovni šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu, nadaljuje mimo gostilne Rogina, po gozdni cesti do kmetije Močivnik in naprej do Fidija, kjer se zaključi prvi del poti (5,9 km oziroma 2,5 ure hoje). Pot se nadaljuje proti kmetiji Prijolič, mimo grajskega ribnika in vodi vse do razvalin gradu Wiederdries-Vodriž (9,3 km oziroma 4 ure hoje). Pot je primerna za vse starostne skupine.

Izhodišče poti: Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu, Podgorje 172, 2381 Podgorje pri Slovenj Gradcu

Dolžina poti: 9,3 km (krajša pot 5,9 km)

Dodatne informacije

Opozorilo! Za boljšo uporabnišku izkušnjo, spletna stran uporablja t.i. piškotke.

Z nadaljnjim uporabljanjem strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več

Se strinjam

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.