Posebnosti mesta

Mesto Glasnik Miru

Slovenj Gradec - mesto Glasnik miru

Slovenj Gradec se je v zadnjih štirih desetletjih, zlasti s prireditvami in razstavami v Koroški galeriji likovnih umetnosti pod pokroviteljstvom Združenih narodov, uveljavil daleč preko meja domovine tudi kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Krona teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Svetovne organizacije Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru. Ideja mesta glasnika miru je promoviranje ideje manj nasilnega in bolj humanega sveta, sveta v katerem vlada strpnost in medsebojno spoštovanje, s čimer so izpolnjene zahteve za boljše razumevanje miru na podlagi pravičnosti in človekovih pravic. IAPMC je okrajšava za International Association of Peace Messenger Cities, kar v prevodu pomeni mednarodno združenje mest glasnikov mir. Gibanje se je pod pokroviteljstvom organizacije Združenih narodov pričelo leta 1986, ki je bilo proglašeno za leto miru. Mednarodno združenje mest glasnikov miru je bilo uradno ustanovljeno leta 1988 in vodi program, skladno s statutom združenja in kriteriji članstva. Predstavniki mest včlanjenih v združenje, se srečujejo dvakrat letno z namenom izmenjave programov, idej in izkušenj v z mesti širom sveta. Slovenj Gradec je bil tudi v to združenje sprejet leta 1989 in že od vsega začetka igra aktivno in vidno vlogo. Danes imamo čast, da je župan Slovenj Gradca generalni sekretar mednarodnega združenja mest glasnikov miru.

 

Evropska prestolnica kulture

Evropska prestolnica kulture 2012

Sodelovanje pri projektu evropske kulturne prestolnice 2012 je bil brez dvoma najpomembnejši in najambicioznejši projekt v novejši zgodovini mesta Slovenj Gradec in je predstavljal poseben izziv, a obenem tudi potrditev desetletja dolgo trajajočih kreativnih prizadevanj na področju kulture, umetnosti in kulture miru.
Vizija Evropske prestolnice Maribor s partnerskimi mesti je povezana predvsem s tem, da bi celotna severovzhodna kohezijska regija zaradi razgibanega kulturnega ustvarjanja doživela pospešek razvoja na vseh področjih. V projektu so poleg Maribora in Slovenj Gradca sodelovali še Velenje, Ptuj, Novo mesto in Murska Sobota.
V Mestni občini Slovenj Gradec se je v letu 2012 pod okriljem Evropske prestolnice kulture odvilo 25 projektov s številnimi vzporednimi aktivnostmi in gostujočimi prireditvami. Vseh dogodkov je bilo več kot 100. Skozi vse leto 2012 je mesto obiskalo skoraj 52.000 obiskovalcev, nastopilo pa je več kot 3000 nastopajočih.

 

Entente florale 2015

Entente florale 2015

Slovenj Gradec je v letu 2015 prejel ZLATO PRIZNANJE v okviru evropskega tekmovanja v urejenosti mest in vasi ENTENTE FLORALE, ki ga že od leta 1975 dalje prireja združenje Entente Florale Europe.

Gibanje in njegov osnovni moto izvirata iz želje in hotenja prebivalcev evropskih mest in krajev, ki so zase, za svoje someščane in popotniške turiste želeli ustvariti novo, višjo kvaliteto bivanja v svoji sredini.
Slovenija se je v gibanje vključila leta 1998, ko sta se v mednarodnem merilu prvič pomerila eno mesto in en manjši kraj. Slovenj Gradec je leta 2003, ko je v ocenjevanju sodeloval prvič, osvojil srebrno plaketo.

 


6. 1. Jumbo Slovenia Green

Zelena destinacija 2016

Slovenj Gradec je v letu 2016 prejel SREBRNO PRIZNANJE znamke kakovosti Slovenia Green Destination (Slovenija - Zelena destinacija). Ob tem se je kot turistična destinacija uvrstil tudi na seznam TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu. 

Javna agencija SPIRIT Slovenija je Zeleno shemo slovenskega turizma razvila kot celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh treh stebrih trajnostnega razvoja (okoljskem, družbenem in ekonomskem) in je namenjena tako destinacijam kot tudi posameznim turističnim ponudnikom. Krovna znamka SLOVENIA GREEN (Zelena Slovenija) združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj, njeni osnovni nameni pa so varovanje okolja, ohranjanje lokalnih posebnosti in večja kakovost življenja ter omogočanje odličnih doživetij za turiste.

 


SLO destination bronze

Zelena destinacija 2019

Slovenj Gradec je v letu 2019 po ponovnem pregledu in ovrednotenju kriterijev prejel BRONASTO PRIZNANJE znamke kakovosti Slovenia Green Destination (Slovenija - Zelena destinacija). 

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja ter skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. Ključni strateški cilj sheme je uvajanje trajnostnih modelov v slovenski turizem, tako na ravni turističnih ponudnikov kot destinacij. Vse cilje strateških usmeritev spremlja trajnostni razvoj in skrb za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje.

 

Opozorilo! Za boljšo uporabnišku izkušnjo, spletna stran uporablja t.i. piškotke.

Z nadaljnjim uporabljanjem strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več

Se strinjam

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.